Linkbuilder

Az összekötő kapocs

Hidegzuhany

2017. augusztus 19. 08:28 - linkbuilder

80398-8756618.jpg

Linkbuilder  ICL  - A hét közepén látott napvilágot az fotó, amelyen egy svájci hotel úszómedencéje mellé kifüggesztett felirat olvasható. A tábla arra kéri a zsidó vendégeket, hogy lesznek oly kedvesek fürdés előtt és után is lezuhanyozni, ellenkező esetben számukra be kell zárniuk a medencét. Mostani írásunkban az azóta lekerült feliratot vesszük górcső alá, és mutatjuk meg, hogyan lehetett volna némi interkulturális ismerettel elkerülni a körülötte kialakult botrányt.

Mindenek előtt vessünk egy pillantást az ominózus fotóra. Íme tehát a kép, ami azóta körbejárta az egész világsajtót, ezzel valószínűleg az egyik leggyakrabban emlegetett személlyé téve a hotel vezetőjének becses édesanyját, szoros holtversenyben persze az all-time klasszikus Donald Trump anyai ági felmenőivel:

18070455_fae53af13ba0f6ca2301b9979d4c69ad_wm.jpg

Mint az egyébként a cikkből később kiderül, a felirat kihelyezését az ügyintéző azzal indokolta, hogy "a hotel zsidó vendégei voltak azok, akik pólóban, zuhanyzás nélkül mentek a medencébe" . Ez minden, ami információként eljutott hozzánk, ami azért már önmagában is elegendő ahhoz, hogy kimondjuk az elsődleges interkulturális diagnózist: sztereotípiára épülő magas kontextusú kommunikáció. Mielőtt még mindenki futva menekülne ettől az ICL szakzsargontól, jöjjön máris a Robitussinos rész, amiben azt is megmagyarázzuk, hogy "de miiiééért?"

A sztereotípia nem más, mint amikor van néhány általunk vagy mások által begyűjtött tapasztalat egy adott csoport tagjainak viselkedésével kapcsolatban, és ezek alapján azt feltételezzük, hogy a csoport valamennyi tagja hasonlóképpen viselkedik. Ilyen sztereotípia lehet, hogy a MÁV kalauzok mind mogorvák, a brit turisták mind bulinegyedben randalírozó idióták, vagy hogy a politikai vezetők mind korruptak.

Félreértés ne essék: nem állítjuk azt, hogy egyáltalán nincs olyan személy, aki pontosan megfelel ennek az állításnak, de azt könnyen beláthatjuk, hogy van olyan MÁV kalauz, aki kedves és segítőkész, olyan brit turista, aki mondjuk a finom ételek valamint az opera kedvéért jön Magyarországra, és olyan politikai vezető, aki kenőpénz nélkül is teszi a dolgát.

A svájci hotelben megfogalmazott üzenetet szintén egy - a fentiekhez hasonlóan - sztereotipikus megközelítés hívta életre. Korábban a hotelnak több olyan tapasztalata volt, hogy zsidó vendégek pólóban, zuhanyzás nélkül mentek be a medencébe, ezért aztán ilyen viselkedésre számítottak minden leendő zsidó vendégtől, amelynek elkerülése érdekében készítettek egy nekik címzett figyelmeztető táblát.

És hogy hogy jön itt a képbe a magas kontextusú kommunikáció? Hát úgy, hogy aki ezt a táblát látja, az nem ismeri a felirat megszületését megelőző tapasztalatokat, vagyis az üzenet kontextusát. Ezért aztán háttértudás hiányában nagyon könnyen félreérheti, vagy rossz szándékot, antiszemitizmust feltételezhet ott, ahol valójában nincs is.

No, de ha már az eddigi gondolatmenetet az orvos - diagnózis hasonlatra építettük fel, álljon akkor itt a javallat is, ami nem más, mint egy alacsony kontextusú kommunikációval megfogalmazott üzenet. Vagyis: pontosan azt írd ki, amit gondolsz. A hotel ügyintézőjének ugyanis nyilván nem a zsidó vendégekkel volt problémája, hanem azzal, ha valaki zuhanyzás nélkül, vizespóló versenyt megszégyenítő szemérmetlenséggel hasít bele ruhástól a medencébe. A tanulság az, hogy akkor ezt is kell kiírni.

Summa summarum, az interkulturális ismeretek fényében megírt tábla valahogyan így nézhetett volna ki:

"Kedves vendégeink!

A korábbiakban számos esetben fordult elő, hogy szállodánk lakói zuhanyzás nélkül, illetve pólójukat magukon hagyva mentek be a medencébe. Annak érdekében, hogy a medence vizét valamennyi lakónk tisztán és komfortosan használhassa, arra kérjük Önöket, hogy a medencét kizárólag fürdőruhában illetve úszónadrágban használják, és a használat megkezdése előtt zuhanyozzanak le.

Köszönettel: Ruth Thomann, Hotel Manager"

Persze mindehhez szükség lett volna egy olyan szintű angol nyelvtudásra, amely a cikk szerint sajnos szintén nem állt az ügyintéző rendelkezésére...

 

A borítókép csak illusztráció. (Kép forrása)

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://linkbuilder.blog.hu/api/trackback/id/tr7212762170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.08.19. 15:57:30

Mégsem...
Cenzúrázol 2017-ben...

Singerkém 2017.08.19. 15:57:35

Ha azt írták volna oda, hogy "to our French guests" vagy "to our German guests" akkor a kutyát nem érdekelte volna a dolog.

KovácsLajos19 2017.08.19. 15:57:59

Te sem láttál még zsidót közelről. A tábla igy is ugy is felesleges, ezek szarnak mindenre, nekik lehet mert ők mások. Szerintük jobbak. A soforjeimnek anno gumikesztyut adtam ha zsido autojat parkoltak a hotelgarazsban. Mert az autoik belul ragadtak a dzsuvatol. Nem mind, csak a tulnyomo resze. Csak a nagy polkorrektseg miatt mar nem veszunk tudomast arrol, ami nyilvanvalo. Es persze náci vagyok, rasszista, meg mittomén a pesti fotelbölcsész hippik miként értelmezik ha az ember ki meri mondani amit gondol, hisz a lattottak, tapasztaltak alapjan.

nekemtene 2017.08.19. 15:58:08

"A svájci hotelben megfogalmazott üzenetet szintén egy - a fentiekhez hasonlóan - sztereotipikus megközelítés hívta életre. Korábban a hotelnak több olyan tapasztalata volt, hogy zsidó vendégek pólóban, zuhanyzás nélkül mentek be a medencébe, ezért aztán ilyen viselkedésre számítottak minden leendő zsidó vendégtől, amelynek elkerülése érdekében készítettek egy nekik címzett figyelmeztető táblát."
 
Marhaság. Nem MINDEN zsidó vendégtől számítottak ilyen viselkedésre, csak egy jelentős részüktől, ami már indokolja a figyelmeztetést. Másrészt az eredeti táblán az "ellenkező eset" nehezen vihető át egy semleges szövegbe - kiket is fognak kizárni ellenkező esetben? Ezzel együtt, aki egy ilyen táblát kitesz, az sejtheti h balhé lesz belőle, másképp kellett volna persze még ha nehéz is.

gigabursch 2017.08.19. 15:58:20

Egyfelől az eset vicces, mert tényleg lehetett volna másképp, PC módon is fogalmazni. Bár lehet, hogy már-már kuruci őszinteséggel kellett a problémához hozzáállni.
Másfelől az eset viszont rámutat arra a problémára, hogy nem csak a magyar nyelvben van meg ezek szerint az a stabil szófordulat, hogy "mocskos zsidók".
Ha ez tényleg így van, akkor az nem a helyi lakosok szégyene, mert kiválasztottság (tudata) ide-oda, azért a szappanos víz az elég ősi találmány... (vö: tetűhintások - nem egészen ok nélküli a kifejezés, kőkeményen a mosdatlanságra, ápolatlanságra utal).

ui: Nem tudom, hogy itt a blogon máskor is van-e moderáció, de jelen cikk esetében megértem.

fénycsepp 2017.08.19. 15:58:30

Nincs szükség semmi irkafirkara, meg kell mondani udvariasan a vendégnek a tutit. Az uszodában, ahova járok, azonnal szólnak az embereknek, hogy vegyek fel az uszosapkat.

Aki ebben az üzenetben antiszemitizmust lát, az egy vérbeli social justice warrior, vagy figyelemre vágyó firkaszocska.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2017.08.19. 15:58:44

Az igazgató hihette azt, hogy ez valami zsidó szokás. A fürdővel kapcsolatban amúgy is vannak fura szabályaik, miért ne lehetne ez is valami olyasmi? Lehet, hogy ezt butaság volt így kiírni, de azért, mert egy igazgató buta, még nem feltétlenül antiszemita.

A poszt egyébként jól írja le a sztereotípia és az arra épülő előítéletesség működését. El kéne fogadnunk végre, hogy ez így működik. Mondhatjuk, hogy akkor vegyen erőt magán, és győzze le az ösztöneit, de elfelejtjük azt a gyakran megfigyelhető jelenséget, amikor valaki úgy ír le valamit, hogy nem veszi észre, hogy az más számára mást (is) jelenthet. Ő csak azt látja, hogy leírta azt, amit ő mondani akart, talán magától értetődőnek találva olyan apróságokat, amelyek másoknak nem az, és kész a félreértés. Vagy a félremagyarázás.

Glázser Bozsó 2017.08.19. 15:58:50

Öööö ... ha átmész a magyar osztrák határon, ki van irva az osztrák oldalon, több helyen csak magyarul: NE SZEMETELJ! Ezt reklámozd bammeg ...

szemtanú 2017.08.19. 15:58:54

Ahogy, annak a Mariahilfer strasse-i üzlet tulajdonosának a magas szintű magyar nyelv tudására, aki csak annyit írt ki az üzlete ajtajára :"Magyar ne lopj!".

Amator 2017.08.19. 15:59:09

Nagyon polkorrektre sikerült ez az írás. Mi van akkor, ha tényleg csak a zsidó vendégek fürödtek pólóban ? Kicsit olyan ez, amikor Móricka anyja azt javasolja a tanító néninek, hogy verje meg csak nyugodtan Móricka szomszédját, ha Móricka rendetlenkedik, mert akkor abból majd tanul a gyerek.

Zionnépe 2017.08.19. 16:40:52

Ennél sokkal rövidebben és pláne általánosqbban megfogalmazva:
" Tisztelt Vendégeink,

a medence használata ELŐTT és UTÁN, kérjük zuhanyozzanak le!

Ellenkező esetben megvonjuk a felhívást be nem tartó vendég medencehasználati lehetőségét.

Tisztelettel...blabla"

Nem tudom mi ebben olyan nehéz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.19. 17:25:59

Jó a posztoló által javasolt szöveg, de egy kis módosítást azért szükségesnek látok benne. Az eredeti javaslata így szól:

"A korábbiakban számos esetben fordult elő, hogy szállodánk lakói zuhanyzás nélkül, illetve pólójukat magukon hagyva mentek be a medencébe. "

Ez kimondottan sértő a nemzsidó vendégekre nézve, akik a rendelkezésre álló infók szerint mind szabályosan vették igénybe a medencét. Márpedig a politikai korrektség jegyében nem tolerálható, hogy más nemzetek/vallások tagjait olyasmivel vádolják, amit azok nem követtek el.

Én így módosítanám a posztoló által javasolt szöveget:

"A korábbiakban számos esetben fordult elő, hogy szállodánk zsidó lakóinak egy része zuhanyzás nélkül, illetve pólójukat magukon hagyva mentek be a medencébe..."

Ez a verzió politikailag korrekt, mert

0) a pontos igazságot tartalmazza: Csak zsidók szegik meg a szabályokat, ne NEM MINDEN zsidó,

1) nem sérti a nemzsidók érzéseit,

2) nem általánosít, nem állítja, hogy minden zsidó szabálytalankodik, így nem sértő a szabályosan fürdő zsidó bendégekre nézve.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.08.19. 17:26:04

Szokásom szerint kicsit másként látom a dolgot. Valószínűnek tartom, hogy egy ilyen helyen eleve valamilyen formában a fürdővendégek tudomására hozzák a fürdési szabályokat. Vagy egy másik állandó hirdetményen, vagy a hotel prospektusában, melyet a vendégek feltehetően bejelentkezéskor megkapnak, vagy a szobájukban megtalálható. Külön figyelmeztetést tehát azok számára kell megfogalmazni, akik ezeket a szabályokat rendszeresen figyelmen kívül hagyják. Teljesen mindegy szerintem, hogy kulturális hagyományokból teszik-e ezt, vagy mert azt hiszik, nincs jelentősége e szabályoknak, netán tényleg nincs is. Viszont ebben a hotelben ez a szabály, ezt kéne betartani.

Én nem tartom üdvözlendő tendenciának, hogy manapság egyre kevésbé merünk nyíltan fogalmazni, mindig ködösítünk, nehogy azonnal magára ismerjen az, akit valójában meg akarunk szólítani. (És az általánosító megfogalmazás miatt többnyire nem is ismer magára.) A hotel esetében ha ezt a szabályt rendszeresen a zsidó vendégek szegik meg, akkor egyáltalán nem igazságos egy pol. korrekt szöveggel azt sugallni, hogy mások is szabálysértők. Úgy is mondhatnám, hogy a zsidó vendégek érzékenysége miatt nem tisztességes eljárás a nem zsidó vendégek érzékenységét megbántani azt sugallva, hogy a fürdési szabályokat ők sem tartják be. Ahogy azt sem tisztességes dolog sugallni, hogy egy ilyen táblát antiszemitizmusból helyeznek ki, és nem a higiéniás szabályok betartása és a szabálytisztelő vendégek érdekében. Nem megsértődni kell, hanem zuhanyozni, vagy mellőzni a medence használatát.

VaradiJanos 2017.08.19. 18:18:37

@Field64: beadhatták volna a felhívást a szobáikba is, akkor személyre szól, de nem megszégyenítő .... bár határozottan úgy érzem, hogy utóbbi volt a cél .... és lehet, hogy okkal

histar007 2017.08.19. 18:18:40

Ha egy svájci írja, akkor egy tudatlan tapló, ha egy magyar, akkor antiszemita náci

bkkzol 2017.08.19. 18:18:44

Mi lett volna ha hasonló feliratot írnak ki Magyarországon????
Az meg elég nagy szegénységi bizonyítvány, hogy egy medencével rendelkező szállodában nincs aki angolul beszéljen. Ha nincs akkor meg ne próbálkozzanak angolul írni.

2017.08.19. 18:18:57

Ha az volt a tapasztalata, hogy a zsidó vendégek fürdenek ruhában, akkor teljesen jogos, hogy nekik címezte a táblát.

Ha a burkában fürdés lesz gyakoribb probléma, akkor meg azt kell kiírni, hogy a mohamedánista vendégek legyenek szívesek európai szokások szerinti úszószerelésben pancsolni.

Nem kell mindig mindenen megsértődni.

Volt zsidó osztálytársam általánosban. Osztályfőnöki óra után az ofő elbeszélgetett a srác anyjával, hogy az iskolaorvosi és tetűvizsgálaton a doki szóvá tette, legyen szíves ne csak hetente egyszer fürdetni, mert szaga van, fülzsírja tömbben áll, a körmei meg nagyon hosszúak és fekete az aljuk. Megjegyzem ennek a zsidó srácnak volt egyedül Reebok cipője, Levi's farmere az osztályból (Kádár-rendszer utolsó évtizede), viszont sose mosták, tisztították, nehogy elkopjon. Nekem meg jutott no name cipő, meg rokonoktól örökölt ruha, de az legalább mindig tiszta volt. Nem mondom, hogy a koszosság egy zsidó vonás, de láttam már ilyet.

morph on deer 2017.08.19. 18:19:00

@Zionnépe:
Szó szerint!
De ehhez kommunikációs képesség kívántatik...
Maybe next time?

Singerkém 2017.08.19. 18:19:08

@Glázser Bozsó: Ahogy az is ki van írva ugyanazon a táblán, hogy "sei kein Dreckschleuder" - azaz németül kb.: ne szemetelj!
Azaz nem a magyaroknak írták ki, hanem azért, hogy ők IS értsék.

2-More 2017.08.19. 18:19:17

@gigabursch: a tetuhinta az ortodox pajeszra utal szivi, nem a mosdatlansagra. Amugy, en se igy irtam volna ki, nemcsak mert nem PC, hanem mertegyszeruen nem kell tamadasi feluletet adni senkinek. Az meg megint mas teszta, hogy a sztereotipia, hiaba "rossz" meg un-PC, basszameg, ha egyszer megalapozott, maximum nem illik a kirakatba rakni, de azert tudomasul venni lehet (ne), hogy 10bol 9 ellenor a neander-volgybol jott, ugyanennyi politikus lop, stb.

SzMiki 2017.08.20. 07:26:03

Zsidó írással kellett volna kinyomtatni a felhívást... más nem érti, így nem zavarja. Aki meg érti, tanul belőle, ha már nem szorult belé ennyi intelligencia, hogy koszosan másszon be a vízbe :)

alien 2017.08.20. 07:26:11

@KovácsLajos19: biztos ugy van ahogy mondod. A zsido autó koszos. A zsido jobbnak gondolja magat. Csöppet sem fura amit mondasz. Tenyleg.

MIx 2017.08.20. 07:26:18

Kb 2 hete a Lukács fürdőben Budapesten a fürdő belső területein az átjáró ajtókhoz számítógéppel készített műanyag tokba helyezett táblákat raktak ki a következő szöveggel:

"Megfelelő viselet a medencékben
PROPER CLOTHING IN THE POOLS

1 2 3 4

ETTŐL ELTÉRŐ ÖLTÖZÉK NEM MEGENGEDETT."
WEARING OF A FULL-BODY SWIMSUIT (CLOTHES)IS NOT ALLOWEDIN THE POOLS"

A képet nem tudom csatolni, a rajzok leírása:

1.ábra férfi figura hosszú bermuda gatyában
2. rajz férfi figura rövid fürdőnadrágban
3. rajz női figura egyberészes fürdőruhában,
4. rajz női figura kétrészes fürdőruhában.

A figurák fura módon fekete testszínnel, a ruhák fehérrel vannak ábrázolva.
A fejek egyszerű "golyók", nincs fürdősapka rájuk rajzolva, pedig más feliratok megkövetelik (jogosan).

Van itt néhány kérdés:
? Az előtérben, a jegyváltó pénztáraknál miért nincsenek kirakva ezek a táblák?
? Miért kellett ez, hiszen 4 éve járok oda, s még nem láttam más fürdőruhát, csupán a kínai kis lánykák fekete fodros, nyaktól combig takaró, senkit nem zavar fürdőruháját?
? Gyenge vagyok angolból, de látom, hogy a kép alatti magyar és angol szöveg tartalma nagyon messze áll egymástól!
? Vajon ezt a fürdő igazgatósága találta ki a budapesti " burka"-áradat ellen?
? Vagy leszóltak "fentről"?
? Vajon a többi budapesti fürdő is követi ezt a gyakorlatot?
? Vagy ez már a kampány része?

Szegény nagyszüleimet 1910-ben nem engedték volna be, pedig a régi képeken mulatságos bokától-nyakig fedő "trikókban" fürdőztek!

Budapest a kutyaszar városa 2018.07.05. 22:16:15

Zsidó dzsuva ? Sétálj végig egy budapesti utcán vagy menj ki egy falu szélére és meglátod az igazságot....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.05. 22:16:21

@SzMiki:

"ha már nem szorult belé ennyi intelligencia, hogy koszosan másszon be a vízbe"

Ezt biztos így akartad írni? :D

igazi hős 2018.07.05. 22:16:29

@Glázser Bozsó: ... és ennek már örülhetünk, régen az volt kiírva: "Magyar, ne lopj!" Azok a rohadt sztereotípiák...

Jakab.gipsz 2018.07.05. 22:16:32

Bezzeg Svájcban, a demokrácia fellegvárában.

Mér zsidózni is szabad, azaz egy renitens zsidót helyre igazítani.

Nálunk bezzeg tilos zsidózni, még a renitens filozófusok esetében is, lásd Marx, vagy Soros G.

impala 2018.07.05. 22:16:34

milyen már az, pólóban zuhanyozni?

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2018.07.05. 22:16:37

@VaradiJanos:

Szerintem ez több okból se lett volna célravezető. Egyrészt, mint írtam, szerintem a fürdőszabályokat is magában foglaló házirend alapból ott van minden szobában, szóval aki az első példányból nem ért (nem olvassa el), annak fölösleges még egy példányt betenni. Másrészt ha ez így történt volna, akkor ez a sztori most arról szólna, hogy egy svájci fürdőhotelben megfigyelés alatt tartják a zsidó fürdővendégeket, származásuk alapján nyilván tartják őket, és diszkriminatív üzenetet helyeznek el a szobáikban. :) Aki mindenáron meg akar sértődni, az talál rá okot, de eszébe se jut, hogy elgondolkodjék a diszkriminatívnak minősített üzenet valóságtartalmán.

Szerintem nem kell az embereket alapból rosszindulatúnak, antiszemitának és gyűlölködőnek tartani. Velem együtt nyilván sokan tisztában vannak azzal, hogy valószínűleg nem minden zsidó fürdővendég ilyen: ők alighanem betartják a házirendet, nem okoznak semmilyen problémát másoknak, és környezetük talán még azt se tudja, hogy zsidók. Senki se hiszi, hogy az ominózus üzenet személyesen nekik szól. Én azt tartom rossz reakciónak, hogy ilyenkor egyesek álszenten felhördülnek, antiszemitizmust, tán még holokausztot is emlegetnek, miközben ez nem politikai-történelmi kérdés, hanem egyszerű intelligenciaprobléma.

Érdekes módon ilyenkor jóval kevesebben gondolnak a nem zsidó vendégekre, akik éppúgy kifizették az ottlétük költségeit, még az is lehet, hogy nem mellényzsebből, hanem hónapokig gyűjtötték a rávalót. Kellemes, nyugodt, higiénikus pihenésüket azonban egy jól körülhatárolható etnikai csoport – felteszem, nem szándékos rosszindulatból – tönkreteszi. És még figyelmeztetni se szabad őket, mert még ők vannak felháborodva.

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy gyakran olvashatunk arról, hogy világsztárokat kitesznek, sőt kitiltanak egyes hotelekből, ha nem tartják be a házirendet. Ezeket a renitens svájci fürdővendégeket is ki lehetett volna tenni hasonló indokkal, a hotel mégis inkább figyelmeztette őket. Ott, ahol feltehetően látják és elolvassák, ami nekik szól. Nem kellemes üzenet, az tény, de a felháborodás helyett/mellett/után elgondolkodni is kéne azon, miért született meg...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.05. 22:16:46

@Singerkém:

"az is ki van írva ugyanazon a táblán, hogy "sei kein Dreckschleuder" - azaz németül kb.: ne szemetelj!"

Csak a történelmi hűség kedvéért (meg mert nyelvtannáci vagyok), így biztos nem írták ki, legföljebb így:

"sei keinE Dreckschleuder",

ugyanis a Schleuder főnév nőnemű.

Itt az -er a szó végén nem az ismerős hímnemű főnévképző, mert maga az ige is schleudern. Nem minden -er végű főnév hímnemű, csak az, ahol az -er képző. Pl. a Mauer (fal) vagy a Steuer (adó) szó is nőnemű.

felső határ nincs 2018.07.05. 22:16:49

@2-More: 'a tetuhinta az ortodox pajeszra utal szivi, nem a mosdatlansagra.'

mind2re, nem véletlenül TETÜ

VaradiJanos 2018.07.05. 22:16:51

@KovácsLajos19: azért valamiért megszületett a "büdös zsidó" kifejezés

conchita wurst 2018.07.05. 22:25:04

@Field64: ez tökre nem igazság mert a cigányok is ruhában fürdenek, meg a szarabok is burkában

ez ilyen kulturális enrichment

conchita wurst 2018.07.05. 22:25:07

És még a zsidó van felháborodva.

dunántúli gyerek 2018.07.05. 22:25:10

Jobban tennék ha nem engednék a retkeket a hoteljuk közelébe se.

kvadrillio 2018.07.05. 22:25:11

azsidók nem tudnak kulturáltan viselkedni. valamivel mindig ki akarnak tűnni, kiválasztódni, ha mással nem, a mocskosságukkal !!! :O)

kvadrillio 2018.07.05. 22:25:20

a hülye zsidók ezt se tudták ????? :O)))))