Linkbuilder

Az összekötő kapocs

Mélyvíz

2017. július 24. 07:07 - linkbuilder

sasamat-lake-peteflickr.jpg

 LinkBuilder   ICL   - A minap jelent meg egy cikk az Indexen, amiben arról olvashattunk, hogy a bíróság felmentette azt az öt floridai fiatalt, akik videóra vették egy fuldokló férfi haláltusáját ahelyett, hogy segítettek volna neki. A döntés indoklása egyszerű és megdöbbentő is egyben: az USA legtöbb államában nincs olyan törvény, amely kimondja, hogy vészhelyzet esetén bárkinek kötelessége lenne segíteni.

No, most hogy a bulvárínyencek a linkre kattintva el is tűntek, rögtön beszélhetünk is az interkulturális tanulásról. Merthogy bizony a hírben körbejárt egyik fő kérdés legalább annyira sugallja, hogy ICL-es témáról van szó, mint egyszeri műsorvezető a helyes választ az emelt díjas betelefonálós műsorban.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy volt egyszer a jó öreg Edward T. Hall. aki kommunikáció szempontjából két csoportba osztotta az egyes kultúrákat. És mivel szerette az olyan komplex kifejezéseket, amelyek ikszet tartalmaznak, rögtön el is nevezte őket alacsony kontextusú és magas kontextusú kultúráknak. Mindkettőnek számos jellemzőjét határozta meg, a következőkben ezek közül most csak a cikk szempontjából legrelevánsabbat ragadjuk meg, de azt bizony aztán igazán...

Hall szavaival azt mondhatnánk, hogy a magas kontextusú kultúrában a tudás és a szabályok internalizáltak a kommunikáció résztvevőiben. Persze, ha ezt mondanánk, senki sem olvasná végig a bejegyzést, úgyhogy gyorsan fordítsuk le mindezt ICL-szűzre, és akkor azt kapjuk: az emberek sok alapvetőnek, egyértelműnek tartott szabály mentén élnek, amelyeket nem is írnak le vagy mondanak ki, egyszerűen csak tudnak. 

Ezzel szemben - vagy ha nem is szemben, de legalább kilencven fokra tőle - az alacsony kontextusú kultúrában csak az az információ, szabály, keret létezik, ami le van írva. Értsd: ha nincs leírva, hogy vizes macskát ne tegyél a mikróba szárítani, emiatt te pedig kinyírod a házikedvencedet, akkor - urban legend ide vagy oda - érdemes bíróságra vinni az ügyet, mert jó eséllyel meg fogod nyerni a pert.

A macska a megmondhatója tehát, hogy az alacsony kontextusú kultúrában bizony a legalapvetőbb dolgokat is le kell írni. Igen, még azt is, hogy nyisd ki a dobozt, mielőtt megennéd a pizzát. Meg azt is, hogy vigyázz, mert az erkély nem a földszinten van. Azt hiszed, hülyülök? Tessék, akkor nézd meg magad, aztán folytatom tovább:

pizza.pngbalcony.pngNa mármost, ebből az egészből már szinte üvölti magát a kérdés, hogy most akkor az öt csákót azért nem ítélték el, mert ilyen alapvető, mindenki számára evidens dolog nem volt leírva, minthogy ha valaki haldoklik melletted, és te tudsz segíteni, akkor segíts? Nos, a válasz: pontosan azért.

Persze az alacsony kontextusú rendszer ilyenkor gyorsan frissíti önmagát. Igen, a mikrosütő kézikönyvébe éppúgy bekerül, hogy "öreg néne, macskát ne száríts bele, mert fájni fog neki", mint valószínűleg Florida állam is fontolóra veszi majd törvénybe iktatni, hogy "vészhelyzet esetén a segítségnyújtás kötelező".

Csak aztán majd el ne felejtsék részletesen és írásban rögzíteni azt is, hogy végtére is mi számít vészhelyzetnek, nem igaz?

 

(Nyitókép forrása: www.images.dailyhive.com/20160630114533/Sasamat-Lake-PeteFlickr.jpg)
komment
süti beállítások módosítása