Linkbuilder

Az összekötő kapocs

Egy családi vacsorától a cserediák-fogadásig

2019. július 24. 06:57 - linkbuilder

Itt a nyár, a nagy sóhajjal eleresztett "régen bezzeg nem voltak ilyen hőségek", és persze a nyaralások alatt a gyerek körmére pirított "minek tanulsz angolul, ha még egy sört sem tudsz kérni apának" jellegű örökzöld mondatok klasszikus időszaka.

Utóbbi kérdés persze nem csupán a fenti egyedi esetben kerülhet elő. Jellemzően ez az az időszak ugyanis, amikor egyre több családi ebéd vagy vacsora során terelődik a beszélgetés abba az irányba, hogy  "ideje lenne már gyakorolni azt az angolt a gyereknek valakivel". Egyesek még ennél is tovább merészkednek, és azt is kijelentik: nem ártana, ha az egész család - igen, bizony, még apa is - személyes tapasztalatot szerezne arról, hogy milyenek a hétköznapok egy másik kultúrával egy fedél alatt.

Innen aztán már gyakran csak egy lépés az ötlet: fogadjunk cserediákot egy tanévre. 

Az iskolakezdést megelőző hónapokban egyébként is gyakran fut bele az ember különböző cserediákszervezetek posztjaiba, hirdetéseibe. Hogy egy hazánkba érkező cserediák hogyan éli meg az ilyen élményeket, és mit tanul a magyar kultúráról, arról pedig szintén nem nehéz videókat találni a Youtubeon.

Azokról azonban már sokkal kevesebbet hallani, akik családként végigcsináltak egy ilyen évet. Ritkán hallunk arról, hogy ők hogyan szánták rá magukat a döntésre, milyen félelmeik voltak, és hogy hogyan, milyen élményekkel élték meg végül a tanévet. Ezeket az igazán egyedi élményeket és történeteket ugyanis már csak kevesek osztják meg velünk.

Az alábbi hiánypótló videó ezért épp egy ilyen élményt mesél el egy fogadóanyuka és egy cserediák kapcsolatának bemutatásán keresztül:

Ha esetleg valaki a videót látva kedvet kapott a diákfogadáshoz, úgy érdemes ellátogatni erre az oldalra, ahol választ kaphat az ilyenkor leggyakrabban felmerülő kérdésekre, és néhány, a videóban szereplő szervezettel hamarosan ide érkező cserediák is megismerhető.

komment
süti beállítások módosítása